Najważniejsze cechy suchego lodu

Suchy lód jest to dwutlenek węgla w stanie stałym (inaczej zestalony).
Jego pojedyncza cząsteczka zbudowana jest z jednego atomu węgla
związanego z dwoma atomami tlenu. Otrzymuje się go przez gwałtowne
obniżenie ciśnienia w komorze, w której znajduje się ciekły dwutlenek
węgla, czyli rozprężenie ciekłego dwutlenku węgla pod ciśnieniem
atmosferycznym. Gazowy dwutlenek węgla jest 1,5 raza cięższy od
powietrza. Jego gęstość wynosi od 1,1 g/cm3 do 1,4 g/cm3.
Jego twardość odpowiada twardości gipsu. Najczęściej wykorzystywaną
cechą suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej w
gazową z pominięciem fazy ciekłej. Temperatura tego procesu to
-78,5°C co jest równe -109,3°F. Ta właściwość wpływa pozytywnie na
walory chłodzące produktu. Suchy lód posiada dwukrotnie wyższą
efektywność chłodzenia w porównaniu do lodu wodnego. Jest
wykorzystywany między innymi w gastronomii, chłodnictwie,
transporcie, a nawet laboratoriach.
Suchy lód jest substancją bezwodną dlatego z powodzeniem jest stosowany w miejscach gdzie obecność wody jest niewskazana, lub zabroniona. Jest także wygodną alternatywą dla
agregatów chłodzących w przypadku wszelkich przyjęć oraz imprez
plenerowych. Najczęściej stosowane formy suchego lodu to bloki,
plastry, granulat gruby i granulat drobny. Blok suchego lodu o objętości
1dm3 sublimuje w temperaturze pokojowej około 2-3 godziny, zjawisko
to można przyśpieszyć przez rozdrobnienie bloków, lub dodanie wody.
Z 1 kg suchego lodu powstaje około 500 dm3 gazowego dwutlenku
wegla.
Suchy lód jest bezwonny, bezbarwny, niepolarny oraz wykazuje
właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Przyczynia się do
poprawienia jakości chłodzonych produktów zapobiegając ich
utlenianiu. Wykazuje niskie powinowactwo cieplne i elektryczne.
Suchy lód jest w pełni naturalny, nietoksyczny i przyjazny dla środowiska.
Sublimuje w gaz bez szkodliwych efektów ubocznych.
Suchy lód jest dopuszczony do kontaktu z artykułami spożywczymi.